You Are At The Archives for 2011

Monday, December 19, 2011 in

Aq rasa brsalah sma tu urang

Secawan nescafe ari2.. :) asal buka mata pgi2 aq rasa idup q ndk tenang :'(
Ari tu aq ckp mo cri org  bt website tuk bos aq kn. Org da dpt klik sini. Website pn da siap klik sini
But the problem is... MANA BOS aq nie ndk pndai tembus p TAWAU!!!
Bkn aq prlukn bos q. tp dia blm byar tu org yg bt website nya.. adeiii
tu org mmg ndk mnagih duit dia. tp aq malu sbb aq yg cri dia tu ari. klu la q tau bgini jd nya.
 ndk q bt tu website ba cpt2. aq tnggu dia dtg sni dlu bru aq bt. Skg bos aq d korea. ndk tau bila la dia p TAWAU nie. Arap2 cpt la dia smpai. kesian tu org mnunggu. hurmmmmmmmmmmmmmm...

Thursday, November 24, 2011 in

FAX kn juga seluar askar Q

Ada cerita kisah benar. Brlaku pada kwn 1 krja q. Ceritanya brmula bgini.
Kwn q nie ada sepupu. Sepupu dia bru msuk askar watania d smenanjung. 1 ari nie sepupu dia call. Dialog nya brbunyi bgini.

Sepupu kwn : Hello. Ana, boleh ka ko tolong email kn document q ada aq save d laptop mu ari tu. Urgent nie. Skg ya.
Kwn Q : Blh. Tp ndk dpt skg sbb teda internet d opis kmi. Aq fax la.
Sepupu kwn : Fax? apa tu fax? cpt ka smpai?
Kwn Q : Cpt lg smpai klu fax. Ndk pya lg ko print out d sna.
Sepupu kwn : Hari nie ka juga smpai?
Kwn Q : Iya. Cpt tu.
Sepupu kwn : Oooo.. Ya la ko FAX kn la.. Eh.. ko tolong FAX kn juga seluar askar q skali ya.
Teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
wakakakakakaka~ Seluar askar mo d FAX. :P



Joking2 enjoyyyyyyyyy... hahahahaha~

Thursday, November 17, 2011 in

Hospital Besar Tawau



Aq mo crita psal ospital besar Tawau. Aq bkn mo kritik, tp aq mo meluahkn.. klu aq mo kritik sdh aq saman nie ospital. Bagi yg belum mngenali ini ospital sila rujuk Klik Sini.


~ Untuk kemudahan penduduk daerah ini mendapat rawatan kesihatan dan perubatan, Kerajaan telah membina.sebuah poliklinik.
~ Poliklinik ini dibina dengan kos RM 21 juta dan telah siap dibina pada Oktober 1996. Hospital Besar Tawau.mempunyai 88 orang Doktor dan 15 orang doktor pakar. Hospital Besar Tawau boleh menampung seramai 260.pesakit dalam satu-satu masa. Kemudahan-kemudahan rawatan yang disediakan adalah seperti Rawatan Perubatan.Am, Pembedahan Am, Ortopedik, Obtetik / Ginekologi, Oftamologi, ENT, Pembiusan, Kemalangan / Kecemasan,.Pesakit Luar dan Psikiatrik.
~ Selain poliklinik, Tawau Juga mempunyai sebuah Kolej Jururawat. Kolej ini telah dibina oleh kerajaan dengan kos.19.3 juta dan ianya telah siap pada bulan Disember 1998. Untuk menampung permintaan rawatan dan perubatan,.Hospital Besar Tawau telah dibesarkan dengan pembinaan bangunan baru 6 tingkat yang telah siap dibangunkan pada tahun 2006 dan beroperasi sepenuhnya pada bulan Julai 2007.



Kecemasan.
Aq mo crita psal emergency kes atau pun dlm bahasa melayu nya kes kecemasan. Apa itu kecemasan? Kecemasan adalah sesuatu keadaan yg PANIKerti kecemasan klik sini. D ospital Tawau nie, ada satu tmpat yg nmanya WAD KECEMASAN. 
Aq mo crita psal kes anak aq yg berumur 2 tahun. Pada 11 November 2011, iaitu brsamaan dgn ari jumaat, pada mlm hari aq sdg mmbersihkn hidung anak aq sbb dia selesma. Sdg aq torch2 idung dia tu, aq prasan la 1 benda dlm idung dia yg memantulkn cahaya brwarna ijau. First aq pikir hinggus dia, rupa nya bola kecil yg trmasuk dlm idung dia. Nama pun budak 2 tahun, mn la tau apa2. So, mlm tu kira2 jam 11.30 mlm aq bwa la anak aq dia prgi ospital tawau, d wad kecemasan. Lps register aq pn tnggu la lbh kurang 1 jam lbh tuk anak aq d periksa. Tiba giliran anak aq, kmi pun masuk la kedalam bilik kecemasan tu utk mndpt kn rawatan. Ada 1 doktor perempuan nie, aq pn lupa nma dia, dia tnya aq kenapa? Aq bgitau la ada benda kecik trmasuk di dlm idung anak aq. Dia pun torch la idung anak aq nie, lps dia torch dia srh beberapa org pembantu perubatan  keluarkn benda yg trsekat dlm idung anak aq. Drg try kluarkn guna hos kecil, tp benda tu ndk trkeluar pn malah hilang dr pandangan. Rupa nya masuk lbh dlm d dlm hidung. Pastu kmi jmpa doktor tu blk, doktor tu srh tunggu. 40 minit aq bdiri d dalam bilik kecemasan tu tanpa ada apa2 tindak balas dari doktor trsebut. 40 minit kemudia dia bagi aq 1 surat appointment tuk jmpa doktor pakar pada 15 Nov 2011. Aq tnya doktor tu, benda tu ndk bahaya ka? Dia ckp tdk bahaya. Aq pn ok la. Sbb dia kn doktor, dia lbh tahun mana yg bahaya dn mn yg tidak. So kmi pun pulang la. 

15 Nov 2011, aq bwa anak aq jmpa doktor pakar. Doktor pakar tu seorang lelaki india yg peramah. Aq bgi surat rujukan tu. Dia tanya mna da benda tu, aq ckp la ada mungkin dlm hidung dia. Dia tnya aq kenapa tdk kena tahan masa first day aq bwa anak aq jmpa doktor. Aq pn blur. Doktor tu ckp tdk bahaya n kena tunggu doktor pakar. Kata doktor pakar tu, sepatut nya mlm tu juga dia kena tahan. Sbb benda tu benda plastik. Lgipun keras. Ini budak baru umur 2 tahun. Hidung mereka sangat sensitif. Tidak ada benda yg tidak bahaya kepada mereka. Aq pun trcengang dgr doktor tu ckp. Klu pikir logik betul laa.. Hati aq mula panas dgn doktor yg periksa anak aq mlm tu. Geram ndk trhingah. Mo jak aq jmpa n jaB mukanya. Tp aq sabar, tnggu kputusan doktor pakar. Doktor pakar tu minta maaf sbb ini kesilapan pihak ospital. So anak aq kena tahan tu keluarkn benda yg berada dlm hidung dia mlm tu jg. Mlm tu kena tahan la c Girl d ospital. Sengsara aq tngok kena cucuk sini, cucuk sana.. klu la blh aq yg ganti, aq rela.. demi anak aq.


Jam 8.30 mlm, benda yg betapak slama 5 ari dlm idung c Girl pn slamat di keluarkn. Dlm idung dia luka la sikit. Apa2 pun slamat alhamdullilah. Tp aq msh geram dgn tindakan WAD KECEMASAN terhadap kes2 kecemasan nie. 2 kali sdh anak aq kes begini. Dlu aq ingat msa umur dia 1 tahun lbih. Gigi dia trsangkut d mainan. Trcabut (trgantung d gusi). Hospital srh datang esok jmpa doktor gigi. Aq ndk tau la WAD KECEMASAN nie tu yg patah2 kaki jak kalik. Kes kemungkinan ndk prna kalik d pikir. 


Friday, November 11, 2011 in

II-II-II menakutkan

Copy I saw this blog click here






Wednesday, November 9, 2011 in

Aq TERlanggar kucing <*_*>

Tnggal 8 Nov 2011.. Seumur hidup aq smasa driving aq paling bhati2 jika trnmpak kucing takut trlanggr. Besak nya aq btl2 brhati2 dgn haiwan kucing nie. Pegang kucing pn aq ndk snggup
(sbb aq geli ngn binatang yg brbulu).
So hari aq trlanggr kucing tu mcm nie crita nya.. Time tu aq mo blk p opis dr lunch d ruma. Hari tu aq btl2 migrin.. tp ndk la steruk migrin spt sblm2 nie smpai muntah2.. Aq bwa kreta pnya la slow smbil2 dgr takbir raya d radio.. slow tdk sprti selalu adala dlm 30-40 km/jam. smpai opis pn lmbt dr hri biasa.. Ok. Aq nmpak seekor kucing putih d tepi jalan. Kucing tu mcm mo mnyeberang. Aq brenti la mo kasi jln tu kucing. Aq brenti jau dr tmpt kucing tu brada. Tp kucing tu ndk jg mnyeberang. Skali aq jln la jak.. Buli2 tu kucing mlompat p tayar kreta aq d sblah kanan.. trus kerepakakkkkk..!!! aq brenti. aq nmpak side mirror kucing tu trpelanting pgi sberang jln. Kucing tu ndk bgerak sudah.. Naaaaaa matiiii!!!!!.. Dlm aircon pn aq bkeringat.. aq jln p opis smbil tnggn q mndail num lakik q.. iskkk.. ndk dpt2.. cubaan yg ke-16 kali.. yess.. dpt pn col lakik aq... aq tnya dia d mn. dia ckp mo blk ruma. aq bgitau dia aq trlanggr kucing. tp aq ndk ambil sbb aq takut. lakik aq pn panik.. Dimana? Knpa ndk ambil? soalan nya.. aq TAKUTT aq ckp.. Lakik aq ckp biar la aq ambil. Nnti aq bwa pulang tanam.. Iskk.. syukurrrrr aq ada lakik yg blh tolong aq kubur mayat kucing tu.. Kesian tu kucing.. Kucing sepa laitu.. cantik lg tu. Kaler putih.. :(

Slama2 aq bwa kreta.. aq prna lnggr tikus. tp guna kreta laki aq.. hihihi~ Pastu kreta BLM aq nie da 3 binatang aq prna lnggr.. first tu anak anjing comel d ruma aq.. reverse pnya reverse aq ndk nmpak anak anjing tu tidur dkt rumput2 tinggi.. time tu mlm.. skali mami aq col kastau aq pijak anak anjing. Second tu ular besar. aq pn ndk tau la smada aq ka yg pijak dluan tau ada kreta len yg pijak. Yg pasti aq nmpak ular tu bgulung d jlnan.. Time tu aq ndk prasan tu itu ular.. aq pikir getah ka apa ka yg jtuh d jln. skali aq limpas.. krakkkk!!! opss.. aq tngok cermin.. mcm binatang.. aq ndk puas ati aq tngok blk rupa nya ularr sawa besar mcm lengan q kalik. Yang ktiga nie kucing putih.. huhuhuhu~ aq minta maaf ya wahai kucing. aq ndk sengaja.. :(

in

Dimanakah aq mo cari??

Masalah2.. aq pikir sdh siap kn bos q pnya Fb, Twitter dan Blog settle la msalah q.. Tau2 dia srh lg aq bt WEBSITE.. adoii.. gagal btl aq bab2 website nie.. sdgkn blog jak aq bingung.. nie lg website.. smpai trmimpi2 aq psl website nie.. pikir2 pnya pikir aq mnemui jln pnyelesaian nya.. hihihih~ AQ MO CARI ORG BT WEBSITE!! nehhhh.. senang cerita.. ndk prlu susah2 mo beli domain la,hostting la.. edit sini edit sna.. byar jak settle. Tp the problem is.. SEPA KA YG MO D UPAH NIE??? aiskkk... sna sni kunun aq bt searching psl mo cri org bt website nie.. Tp blm dpt. Sna sni aq email org mnta tlg. Blm ada balasan.. adoii.. Tnpa mmbuang masa aq harus mngluarkn iklan KEKOSONGAN JAWATAN.. hantamm seja laa.. ciri2 spt d bwa \00/ :

JAWATAN KOSONG MEMBUAT WEBSITE (CREATE A WEBSITE PAGES)
DIUTAMAKAN KEPADA ORANG SABAH TERUTAMA TAWAU
SILA HUBUNGI SAYA MELALUI EMAIL razeilina87@gmail.com ATAUPUN FB klik sini


Saturday, October 22, 2011 in

Da siap :)

Blog, Fb, n Twetter tu da siap. Sila la lawat klik SINI n sila komen klu ada yg ndk ngam ar.. tq. hihihihi

Wednesday, October 19, 2011 in

aQ Dipaksa dan Terpaksa -_-

Sperti hari2 biasa aq bngun pagi dgn malasnya. Mandi, masak, strika baju, sedia srapan tnggu anak ngn suami q jln (p krja n skula) bru aq mnyiapkn diri tuk mnjlnkn tugas harian q d tmpt krja. Tdk lupa sblm jln cium, peluk n gigi (gigi2 syg) c girl dlu. hehe~

Sesampai nya d tmpt krja, bos q (yg korea tu) mgemukakn 1 prmintaan. Prmintaan nya adalah :
Create (ndk tau ckp bhsa melyu create tu apa :D) MUKABUKU aka FACEBOOK, Twiter dan BLOG utk memprkenalkn tmpt rekriasi <--(bgini ka ejaan nya) brunya yg btmpt d Kota Kinabalu Sabah iaitu RAFTING. (jom pigi ramai2.. Best nie!!)

Bos q nie bckp bkn lg mcm prmintaan, tp mmg d suruh nya aq bt sdh tu. Mau q tolak takut dia kecewa dan kecil hati (prnah trjdi dlu, swaktu dia minta aq mnjdi cikgu bahasa melayu utk mngajar dia brbahasa melayu aq tolak. Marah n sakit hati yg melampau dia. Mau xmau trpaksa la aq mngajar dia tuk brbahasa mlayu. Akhir nya dia giveup juga. Katanya susah hndk mmpelajari bahasa kebangsaan nie.. hihhii~ Apa2 pn skg nie blh la dia brbahasa melayu sikit2 <-- hasil pngajaran aq tu :P)

Dari kmarin aq brfikir nie BOLEH ka aq buat nie?? MAMPU ka aq?? Aq nie bknla kreatif mcm member yg yg suka mmBELOGkn diri stiap ari sprti c Azura Banyak Cakap. Sdg blog aq sndiri pn jarang2 q updated. Haiyakk.. Detail2, Video2, Pic2 Rafting tu bos aq da kasi. Aq blm buka pn. Takut aq mo buka. -_-
Adoii.. aq Terpaksa sdh nie.. Klu aq ndk buli jg trpaksa la aq mnta tlg kpd kwan2 blogger q nie.. huuhuhu~

Monday, October 17, 2011 in

HoLaaa

Aq brkunjung lg ke Blog q.. stlh skian lama tdk mngunjungi blog ksyangn.. ^-_-^ akibat mls yg mlampau.. hihihi. Smenjak 2menjak nie hobi q yg dlu (makeup kreta) tlh bralih arah kpda makeup muka org.. model q tetap la c Gugurl.. hahahaha~~ Smenjak 2menjak nie juga la hobi SHOPPING q mkin mnjdi2... Bkn sak shopping ++ mkn skali shinggh la aq mnyedari diri q tlg naik 4kg (tahniahh tuk diri sndiri hihihi~) Smenjak 2menjak nie jg la dlm pikiran q asik mo bt Vblog jak.. ndk tau mo Vblog psl apa.. hahaha~ (aq suka tngok dri q sndiri SSkn).. ba tinguk la lau aq rajin aq akan memVblogkn dri q d dlm blog q ini ttg apa yg buli d Vblog kn.. dr td aq crita psl smenjak 2menjak q nie.. krja q ndk siap2.. :P.. ok la continue work dlu.. huhuhuu~ BUBAY..

Saturday, April 2, 2011 in

Nie Haram ka??

Semalam kan aq kemas meja  solek q.. Tau la dtg plk rajin q.. hahaha~ Sdg aq mmbersih kn habuk2 n accessories d meja solek q tu.. aq trlihat ayat or jenama ka tau apa laa d tmpt box kapas q. 
(sila lihat gambar d bawa)



Dalam gambar nie yg aq bulat merah tu, itu la tmpt kapas q, n tulisan nya ada d tepi (BABI STORY).. TkeZutt aq melihat prkataan tu.. pnya aq brpikir ndk jg tmpt kapas nie d prbuat dr babi@pigLet.. aiskkk.. ada sesiapa yg tau ka nie brg HARAM KA HALAL????

in

ApriL Fool

Blng org, haram celebrate APRIL FOOL. Tp haram knpa ya?? Bkn jg d smbut dgn cra mmbuat party or something else.. Hanya mngucapkn n yg paling best mngenakan.. (mngenakan jgn trlebih2 ya) Mengenakan maksud aq bergurau senda. Salah ka brgurau senda??? iskk... Aq konpius baa.. ada artikel aq dpt dr sbilangan sumber yg mngatakn april fool tu HARAM.. (sila baca d bawa)


Haram Sambut April Fool( 1 April) | Sebab dan Fatwa Haram April Fool
April fool iaitu 1 april biasanya disambut oleh seluruh manusia di dunia ini yang pada zahirnya beranggapan hari april fool ialah hari untuk mengenakan rakan-rakan atau keluarga. Hari April fool ini sepertinya hari perayaan syaitan dan iblis kerana hari ini seluruh umat manusia menghalalkan apa yang diharamkan iaitu MENIPU dan BERGURAU MELEBIHI BATAS.

Tidak dinafikan bergurau( dalam konteks positif dan tiada unsur penipuan dan seumpamanya) adalah tidak salah. Namun pada hari april fool ini, kita dapati pelbagai gurauan melampau dan malah ada yang sampai menimbulkan dendam dan sebagainya. Perkara inilah yang perlu kita titik beratkan dan perhatikan.
Persoalan utama sekali wajarkah kita sebagai seorang muslim menjadi antara mereka yang merayakan april foolini? Adakah april fool ini satu hari dimana manusia yang kononnya bijak pandai akan menjadi hamba nafsu dan syaitan?
Fatwa-fatwa ke atas April Fool
Dr. Yusuf al-Qaradawi hafizahullah menyebutkan:
Menipu adalah satu sifat yang buruk. Ia tidak layak diamalkan oleh manusia yang berakhlak dan beriman. Bahkan ia adalah satu petanda kemunafikan. Ini kerana Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: Orang munafik mempunyai tiga ciri: Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]
Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda sallallahu alaihi wassalam bersabda: “Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]
Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani]. Sebahagian hadis Nabi sallallahu alaihi wassalam turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]
Sila Lihat Juga
Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang di dalam apa bentukpun. Sambutan ini (hari April Fool) adalah dilarang kerana empat sebab:
1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.
2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.
3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.
4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.
Shaikh Atiyyah Saqr pula menyatakan:
Adalah menjadi kesepakatan kesemua agama dan akal yang waras bahawa kejujuran itu satu kebaikan, dan penipuan adalah lawannya. Untuk menyatakan kebenaran, kata-katamu hendaklah menerangkan realiti, sedangkan untuk menyatakan penipuan adalah dengan menyampaikan apa yang bercanggah dengan apa yang kamu katakan mahupun lakukan. Seburuk-buruk pendustaan adalah sumpah yang palsu, bahkan itu adalah satu bentuk kemunafikan.
Penipuan adalah dilarang kecuali ia dilakukan dalam keadaan dharurat. Di dalam kes tersebut, kaedah “dharurat menjadikan yang haram harus” digunakan. Dharurat hanya boleh diambil apabila tiada pilihan lain. Salah satu bentuk penipuan yang dibenarkan ialah apa yang kita panggil sebagai helah, iaitu menggunakan perkataan yang membawa lebih daripada satu maksud. Umat Islam mungkin boleh mengambil pemahaman yang positif daripada penafsiran perkataan (yang mempunyai dua makna) tersebut.
Diriwayatkan bahawa penipuan dibenarkan untuk memberikan manfaat, bukan untuk melakukan kerosakan. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam bersabda: “Seseorang yang mendamaikan di antara dua insan dan berkata perkara yang baik, walaupun ia tidak benar, bukanlah seorang penipu.” [HR al-Bukhari dan Muslim].
Ummu Kalsum binti ‘Uqbah turut berkata, di dalam tambahan lafaz ke atas hadis itu, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam membenarkan menipu kecuali di dalam tiga situasi; ketika perang, untuk mendamaikan di antara dua pihak yang bertelagah, dan perbualan biasa antara suami isteri.” Apa yang dimaksudkan dengan perbualan biasa antara suami isteri ialah untuk meredakan kesusahan di dalam kehidupan. [Islamonline.net]
Di dalam laman islamqa.com fatwa nombor: 10834
Shaikh Shalih Fauzan menyatakan:
Penipuan adalah tidak dibenarkan langsung, pada bila-bila masa sahaja. Bahkan adalah tidak dibenarkan untuk meniru orang kafir dan menjadi seperti mereka, sama ada pada hari ini (hari April Fool), mahupun pada hari-hari yang lain. Ini kerana Rasulullah sallallahu alaihi wassalam bersabda: “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia sebahagian daripada mereka.”
Berdasarkan fatwa-fatwa di atas, kita akan mendapati bahawa budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur.

aq NO COMMENT la.. Kdng2 aq pikir dlm dunia i mean MALAYSIA nie mcm2 da d haramkn. Dlu2 teda pn ckp haram. Contoh Hari Kekasih or Valentine Days. Haram sbb Valentine tu nama padri n smbutan tu hanya tuk org bkn bragama islam. Apple Days n Rose Days pn haram pn org ckp haram sbb tu smbutan org Kristian. Eiiiii... Jd mkn apple haram la?? Tanam bunga Rose pn haram laitu kn.. :P (pndai2 plk aq).. apa2 laa.. pndangan org itu org pnya psl laa... apa2 pn aq mo jg ucap smpenah masuk bln april nie.. APRILL FOOLL.. ..::PEACE::..


Saturday, March 19, 2011 in

Jom BlajaR parkinGG @_@

Sbenarnyaa Bab parking nie ba yg aq GAGAL.. iskkk!!! mcm mn la nnti nie yaaa.. hurmmm


video

in

Kisah aq dan Cikgu Memandu d IM Tawau Hilltop

Crita mngisah kn diri q yg mhu mngambil lesen memandu. Actually aq sbenar nya mmg tidak mempunyai lesen memandu. Brtahun2 jak bwa kreta. Lesen teda. Saman ada. hahaha~

Dlu aq prna crita dlm blog q bhawa tahun 2010 aq mo kasi abis ambik lesen q. But, my friends Nadia kawen lor.. n dia mnghadapi beberapa msalah yg mmbuatkn tdk dpt mneruskn plajaran mngambik lesen. Aq mna mo ambik klu teda kwn. huhuhuhu~ Lepas dia kawen prsahabatan kmi pn trputus.. aq pn ndk tau psal apa dn mngapa.
Thun 2010 bln 4 aq da byar lesen. Tapi aq ada saman tinted n exzos plk tem 2009 bln 12. Itu adalah 1 sebab juga la kmapa aq ndk mneruskn lesen q. Tp pas aq blk br brcuti ngn family q, my husband pujuk2 mo byar kn saman (kdapatan baini. sblm nie aq tapuk dr dia) n trus kn mngambik lesen. Aq trus kn la hasrat mngambil lesen nie.. Smpai la ujian komputer dan bengkel q lalui, tiba la msanya aq tuk brtemu dgn cikgu memandu q. First cikgu yg abg c nadia tu pilih dlu mahal byaran nya. Jd niat q mo tukar cikgu la. Mami q rekomen la dgn bekas pkerja d tmpt nya yg skg nie mngajar. Dia mnta pn murah gak. Aq pn setuju la tuk mnukar cikgu. Cikgu tu brnama HANAFI BIN BUSU.
Blm lg aq stars blajar cikgu tu sms2 aq mo bwa kluar la, mcm2 la. Tp aq sabaR. Sbb pikir mo kasi abis lesen q. Tp ndk ka bodoh tu cikgukn, dia tau jg ada laki q n anak q. Msh lg mo kacau bini org. Btl2 ndk malu ba. Tiba la msa nya tuk bljar. Cikgu tu bkn la dia mngajar btl2. Brsoal2 plk. Maksud q, blh d ketogorikn sbgai soalan SEXUAL. Mau jg q kastau laki q n mami q. Tp takut la plk lesen q ndk dpt d truskn sdgkn aq sdh byar abis. Nmpak nya aq than ati jak la. Mnggu dpn nya, test tuk kali ke-2. Tp tem tu ujan lebat. Jd blng husband q ndk pya la pgi sbb ujan. Aq pn sms la cikgu tu aq ndk dtg coz ujan. Dlm sms q tu aq tnya, lps aq blajar parking blajar pa lg. D replynya sms q, PAS PARKING CIK IN LA. Uikss.. mcm len2 sdh nie cikgu. Aq bls la sms nya, "btl2 ba." Dia reply blk "btl la. pas balajr parking, kita cek in." Adoiii.. pnyaa lanjik nie cikgu. Aq reply dia blk " bodokkkkk ba. K la." Hal nie pn aq ndk kastau laki q. Aq p bljar la kali ke-2. Start aq msuk kreta, soalan nya mcm2. Dlm pikiran q btl2 gangguan SEXUAL. Smpai la aq bljar parking dia trus tba2 pnas dgn jwpn q. Soalannya "bila kta kluar mlm nie?" aq ckp "blh ka ko kastau aq jak pa mo d bt biar aq bt mcm parking ka, apa ka." trus dia hot. Trun dr kreta. Bru dia teriak2 d luar sbg aq bt latihan 3 penjuru. iskk... Len btl jg nie cikgu. Tba2 hot. Bab nie aq msi sabar lg. Tp skali aq dgr dia bckp dgn cikgu lain dgn nada yg bteriak blng nya "BIAR, BIAR DIA BT SENDIRI. PANDAI BTL SDH DIA KN!!". Mndidih trus telinga q ba. Aq trun dr kreta nya. Trus aq blk. Aq bgitau la laki q. Laki q col dia. Dia ckp dgn laki q, "aq ajar dia, dia ajar aq blk." Btl2 putar belit pnya org. Laki q hot jg pas aq crita pa yg jadi. Tp bt msa skg nie aq kena tahan ati luks tuk abis kn lesen q. Cikgu bodoh tu, dia tnggu la habuannya pas aq trima lesen nnti. Sepa srh kurang ajaR!!

Tuesday, March 15, 2011 in

Tregedi 8 March 2011


Nasi dah mnjadi bubuR. Rumah mertua q trbakar. So saD... :(


Monday, March 7, 2011 in

I'm Anak Tawau

Mo share sdikit ttng dri q. Aq original lahir d tawau. Kg papar baru, ranggu. Ramai kwn2 q tnya aq nie bangsa apa. Klu mngikut surat lahir q, bangsa q malayu. Org ckp klu bangsa melayu tu org semenanjung. Hurmm.. stahu aq, org tua q original SABAHAN. Moms aq brbangsa sino kadazan lahir d papar kk. Dads aq brbangsa javanesse lahir tawau.
Sino kadazan + Javanesse = Malayu
hurmmm... ngam kaitu???? (salah kalik pendaftaran nie kn)

Pada suatu ari, tnggl 21 ogos 2005 aq telah melahirkn seorang baby boy yg telah dberi nma Razie bin Rahim @ boboi. Slang beberapa ari aq melahirkn, tiba msa nya tuk ke pendaftaran membuat surat lahir. Aq isi la borang tuk bt surat lahir tu. Aq tulis bangsa anak q Melayu. Skali p antar, tu pendaftaran padam tukar bugis. hurmmmm~ ada ngam kaini???
Melayu + Bugis = Bugis
Tnggl 28 July 2009 pulak aq tlh d operation tuk mngeluarkan sorang lg baby girl yg tlh dbri nama Raheema Binti Rahim @ google. Sperti anak q yg prtama jg. Tem p bt surat lahir,bhagian bagsa aq tulis la bugis jg sbb anak q prtama bugis. Skali p antar tu pendartaran ckp "betul ka bangsa nya nie?? Bangsa kamu melayu pulak." aq kasi tngok la surat lahir anak q yg first. Blng nya tu pndaftaran "mcm ndk ngam ba nie. patut nya ikut bangsa mu." aq ckp "kasi sama la sma abgnya. Ndk suka aq len2 bangsa anak q. Trpaksa la d kasi sma.
Persoalan : Knpa anak q yg prtama ndk buli d kasi ikut bangsa q, sdgkn anak q ke2 buli? konpius

By the way. Aq original anak tawau. Sma jg anak2 q n husband q. I LOVE TAWAU. Jom bljar bahasa tawau :P



Tuesday, March 1, 2011 in

Kepingin Dan Teringin

Today is 1 March 2011..
Hurmm.. bln mac sdh. ndk d sedar masa brlalu dgn bgitu cepat.
Ari nie ati q dselubungi rasa cemburu. Bkn cmburu d sbbkn ole cinta q rampas. Tp cmburu kpd ipar q (adik prempuan husband q).
Kemarin 28 Feb 2011, aq ikut dia (ipar q) p tngok ruma PPRT yg dia apply d bt8. Ruma nya kiyut. 3 bilik 2 tandas. Hati q btl2 cmburu sbb dia blh duduk sndiri brsama suami nya. Bkn jg maksud q d sni aq mo duduk sndirian brsma suami q, tp maksud q d sni adalah brdikari. Walaupn skadar ruma sewa, tp skurang2nya dia mampu tuk jalani hidup rumah tngga nya. Sdh 6 tahun aq kawen. Anak pn da 2. Tdk prna trfikir tuk brumah sndiri. Bkn ndk mampu atau pn mampu, tp biasanya seseorang yg tlh brumah tngga kbnyaknnya msti ingin tnggl sndiri sbb ingin brdikari.

Aq, seorg anak kpd mammy aq dan kakak kpd adik lelaki q. Kmi cuma 2 jak adik bradik. Hidup kmi dr kecil blh d katakn mewah. Dlm ruma semua pmbantu ruma yg buat. Sifat brdiri sndiri jauh skali. Hnya brgntung kpd pmbntu ruma tuk mmbuat krja dlm ruma dan masak. Umur q tahun nie msk 24. Dan aq, blm pn brubah mnjdi seseorng yg brdikari tuk rumah tngga q. Bru la aq trfikir bhawa aq prlu brdikari dan mmbawa haluan hidup rumah tngga q yg aq dan suami q bina. Kmi blm prna mrasakn ksusahan dlm ruma tngga sndiri.

Tahun nie ramai da kwn2 q mrasa kn prasaan yg sma sperti aq. Ada 2 org da yg nekad tuk mninggalkn ruma smata2 ingin mbwa haluan rumah tngga sndiri. Tp aq, ssh tuk mningglkn ruma. Sbbnya, first mammy q tdk bnarkn krn dia akan sdiakn ruma tuk kmi. Mngkin dia takut aq blm brsedia tuk suma tu. Bkn sbb tu jak. Klu aq pindah, mami q snggt rapat dgn anak2 q. Brsediakh aq tuk mrampas anak2 q dri mammy q??? pening2.... aiskkk..
Mngkin smpai bila2 pn angan2 q nie ndk trcapai.. hurmmm.. biarkan laa...

Tp... klu la aq dpt brumah sndiri, prkara prtama yg aq tekankn dlm ruma adalah kselesaan. Kselesaan bkn sak dr segi kbesaran rumah. Tp prabot2 dan prhiasan. Lyan jak la pic2 yg aq pos nie.. biar la aq kmpunan mo bgini.. huhhuhuhu~



Bilik tidur Utama tuk aq ngn suami q.. hihihi~



Bilik tidur tuk gadis q. Kaler bilik wajib tu sorang pompuan :P


Bilik tuk heroo q.. hukhukhuk :)


Ruang Tamu yg kiyutt tuk kmi... huahuahua~

Dapur, tandas.. nnti2 la yaa.. huahuahuahua~ blm q jmpa yg sesuai.. :P
Harap2 laa angan2 jadi kenyataan.. amin... :)

Thursday, February 24, 2011 in

Sindeket penipuan

aQ kenal seorg lelaki UK mlalui FB. Then pastu dia add aq dlm YM. Firstly kmi chat dia ckp "Tuhan tlh mnghantar aq nie tuk brjmpa dia dlm FB." (konpius aq tuhan dia men FB ka??) Dia ckp lg blng nya sejak dia add aq dlm FB hidup dia mula brjaya. (lg la aq konpius. apa kena mngena aq ngn dia kn. adeii) pas tu selang bbrapa ari lg aq chat lg la dgn dia. Dia ckp aq nie bwa tuah tuk dia. Aq tnya la tuah apa? dia ckp sejak dia kenal aq dia sdh dpt projek besar d Argentina. (btl2 sott kalik nie org). Then dia ckp dia ada dpt detail aq dr member aq d FB. kunun dia mo kasi aq hadiah sbb bgi tuah tuk dia.. deii.. pnya sempalau nie org..
Slepas 2 ari aq dpt 1 sms dr org yg aq ndk kenal.

0102926092 <-- Beware of this number
Hello Ms Razeilina, im'Azeem Yusuf Asia coordinator in Malaysia you have package here sent by mr Albert Benson. Check your email, because u have a charge to pay b4 package will be deliver to you. Tq. (trpaksa taip abis ndk buli d gmbr.. hahaa)

aq ada crita hal nie sma cousin aq. dia ckp sindeket pnipuan tu. so aq col la num tu. aq sekiPing la sma org yg jwp pon tu.. tp jwnpn nya bnyak eerrrrrr... aq agak mmg ndk buli speking kalik manusia nie. jd aq tnya dia "cant u speak malay?" trus dia blng "blh2". Ok aq tnya la brg pa tu. Nama company yg col aq tu. Trus dia letak phone. Then aq col lg skali. Dia jwp " sorry, bnyak brg kat sini. Then dia ckp company nie brkerja sma dr UK. aq tnya nama company nya len d jwp nya. Tp blng nya mo d byar kunun sbnyak RM1350.00 (bkn sikit kn. bt kreta q lg bgus) hahaha~ Pas tu dia ckp tngok email. Then aq buka la email.



Berharganyaa jg brg nya nie.. huauahahua~



perhatikn bil nie btl2.. suma EDIT.. aq lg pakar mngedit dr dia..



Nie email dr AIRWAY kunun.. Tp budu ndk pndai speaking..

So d sni aq mo share la sma suma urg.. BEWARE OF THIS SINDIKET... JANGAN PERCAYA!!!!
Hati2 juga.. jgn ikut tuhan nie org. pndai men FB. Pandai lg cri kn org d FB tuk d tipu.. wakaka~
>PEACE< *___,*



Thursday, February 17, 2011 in

Wo Pu Se Tau

Dr td aq kluar msuk blog q nie.. aiskk.. aq pn ndk tau la lg yg ndk kena nie.. mo mnaip tajuk blm ada.. tinguk2 sak laaa.. busann sdh niee... skg mo lyan moviEE dlu.. :P

Wednesday, February 16, 2011 in

JusT Sharing




in

BrbuLan2 Tidak UpdaTed BloG kRana PenyakiT M


Assallammualikum...

Brbln2 tdk updated blog krana pnyakiT M yg mrebak d sluruh badan... hahaha~ Bkn tu sak sbnar nya aq ari2 punch card d pesbukk.. hihiihihi~ ole krana lalai dgn pesbuk, twiter q lngsung ndk bgerak dr start aq bt.. aiskkkkk
Firstly aq mo ucap HappY new Year, Happy Chinese New Years, Happy ValenTine Days n Salam mauLidur RasuLL kpda yg mmbaca.. hiihihii (mcm sak ada org bca :P)
Ari nie aq rsa krajinan aq dtg mo updated blog q.. hurmmm.. rsa nya mcm2 aq mo crita.. tp mcm penat jg tnggn q mo mnaip sbb kmarin aq tlh mnyelesaikn sbuah misi berat iaitu mnyuci kain 3 bakul d sungai.. hahahah~ ini adalah krna d ruma q, kg Papar Baru Ranggu (mcm krangan pula) sdh 6 ari mati air.. aq ndk tau la knapa mti air.. kalik sngaja kalik jbatan air nie sbb ari2 ujan jg kn.
Crita psl ujan. 03 Feb 2011 brsamaan ari Khamis, aQiQah anak q yg kecik (google) tlah d adakn. Niat hubby q mo bt acara aQiQah nie scara besar2an. Siap psng2 khemah lg ya.. Mmg rmai org dtg ari tu. 3 ari 2 mlm ba smbutn d adakn tau la family q nie lau bkumpul jd club tua2 klabing trus tu rumaa.. siang mlm ndk brenti mnyanyi. Slapas 3 ari acara aQiQah d jln kn. khemah yg d buat mngunakn buluh bambu paTah akibat hujan yg trlalu lebaT. Malang nya bebeh q brada d bwa khemah trsebut. Mcm mo mnangis sak q tngok bebeh q ktika itu.. Brtungkus lumus aq mnyelamaTknnya. Stlh d priksa trdpt kesan calar dan kemek d bhagian atap, bonet dpn dn blkang nasib baik jg la crmin ndk pecah. Dlm otak q DUIT LAGIIIIIIIIII... Esok nya dgn derek ia d hantar ke ospital utk d repair... alhamdulilah kos rawatan smua d tnggung beres ole suami trcinta.. hahahahaha~
Itu sak la aq mo crita tuk msa skg niee.. nnti lau trcetus lg idea tau crita d otak q, akan q taip d blog.. hihihiihi~